Ina Collianderin vedos japaninpaperille

KONSERVOINTI ARKIN ARKIPÄIVÄÄ OVAT MONENLAISET JAPANINPAPERIT

Japaninharsot ja -paperit ovat isotooppisia - ne eivät kastuessaan ja kuivuessaan muutu ominaisuuksiltaan. Hyvälaatuiset japaninpaperit ovat märkäkestäviä ja kestävät muokkausta. Näistä ominaisuuksista johtuen japaninpapereita käytetään paljon  paikkauksessa, suojauksessa tai vahvistamaan jo haurastunutta ja heikkoa paperia.

Jokaiseen konservointikohteeseen valitaan sopiva japaninpaperi, valintakriteereinä ovat paperin paksuus ja väri, sen kestävyys ja paperikuitujen pituus.

Japaninpaperikuituja saadaan pääasiallisesti kolmesta pajua muistuttavasta  pensaasta: Kozo, Gampi ja Mitsumata. Kozo on karkeahko ja vahvin käytetyistä japaninpaperikuiduista. Mitsumata on miellyttävä silkkimäinen ja pehmeä japaninpaperikuitu. Ominaisuuksiltaan kahden edellisen kuidun väliin sijoittuva Gampi on yleinen kuitu japaninpaperien valmistuksessa.

Englannin kielisissä lähteissä näkee usein nimityksen Washi-paper. Washi on japania ja tarkoittaa perinteisesti  käsintehtyjä pitkäkuituisia papereita: wa = japanilainen, shi = paperi.

Japaninpaperin historiaa lyhyesti -  Japaninpapereita on valmistettu lähes ajanlaskumme alusta. Paperin tekemisen taito keksittiin Kiinassa ja se löysi tiensä Japaniin buddhalaisten munkkien mukana 600-luvun alussa.  Japanilaisten paperintekotaito kehittyi huomattavasti vuoteen 800 mennessä.

Tänä päivänä vanhojen perinteiden mukaisia käsintehtyjä papereita tekee muutama sata japanilaisperhettä.

Japaninpapereita on moneen käyttöön, myös muuhun kuin konservointiin, esimerkiksi kirjansidontaan ja taiteen tekoon.  

Meille on kertynyt vuosien kuluessa paperien ja kartonkien pankki josta pitäisi löytyä jokaiseen konservointikohteeseen sopiva paikkapaperi. 

Tekniikan Maailmassa 6.5.2020 on artikkeli japaninpaperista

KONSERVOINTI ARKKI

 050 4128905

Jaa tämä sivu